Nie masz produktów w koszyku.

Suma częściowa w koszyku: 0,00 zł

Przyprawy

Przyprawy

Siatka  Lista 

  1. Szafran

    Szafran

    10,00 zł
    Podgląd

    Szafran otrzymuje się, obrywając ręcznie z każdego kwiatka - krokusa uprawnego - znamiona pyłkowe. Do zebrania jednego kilograma tej barwiącej intensywnym żółtym kolorem rośliny potrzeba około dziewięćdziesięciu tysięcy kwiatów.  Prawdziwy szafran ma delikatne pręciki jednolitego koloru, a bardzo jasne elementy śiwadczyć mogą, iż nie jest dostatecznie szlachetny.

    Dowiedz się więcej
  2. Curry Bangkok

    Curry Bangkok

    14,00 zł
    Podgląd
  3. Chili chipotle - zielone płatki
  4. Chili chipotle - czerwone płatki

    Chili chipotle - czerwone płatki

    19,00 zł
    Podgląd

    Chili Chipotle to nazwa suszonych i wędzonych chili jalapeno. Ten popularny dodatek do sals w skali Scoville zajmuje jedno z niższych miejsc co oznacza, iż nie jest aż tak ostrym dodatkiem.

    Dowiedz się więcej
  5. Czosnek

    Czosnek

    13,00 zł
    Podgląd
  6. Goździki

    Goździki

    15,50 zł
    Podgląd
  7. Kurkuma

    Kurkuma

    13,00 zł
    Podgląd

    Suszona kurkuma to przede wszystkim żółto-pomarańczowy kolor i ciepły smak z wyczuwalną nutą imbiru, kwiatowych i lekko cytrusowych aromatów. Powszechna w kuchni indyjskiej jako składnik masali, curry, wszelkich past i przecierów. W krajach północnej Afryki to dodatek do tagines i dań duszonych równiez jako element mieszanki Raz el Hanout. W krajach zachodnich kurkuma używana jest jako barwnik do sera i musztardy a nawet ogórków konserwowych.  Dobrze komponuje się z bakłażanem, fasolą, jajami, rybą, drobiem, ryżem i warzywami korzeniowymi. 

    Dowiedz się więcej
  8. Anyż

    Anyż

    12,00 zł
    Podgląd

    Anyż gwiazdkowy jest owocem wiecznie zielonego chińskiego drzewa, które dzisiaj porasta również tereny Wietnamu, Filipin i Indii. To dominująca przyprawa dań kuchni chińskiej takich jak: zupy i wywary, marynaty do drobiu i wieprzowiny. Doskonale barwi i aromatyzuje tzw. marmurowe jaja.Anyż obok goździków, cynamonu, pieprzu syczuańskiego i nasion kopru włoskiego jest głównym elementem przyprawy 5 smaków. W kuchni europejskiej stosowany raczej do podkreślenia słodkich walorów pora, dyni i warzyw korzeniowych a także wyrobów cukierniczych. 

    Dowiedz się więcej
  9. Kurkuma Madras

    Kurkuma Madras

    13,00 zł

    Brak w magazynie

    Kurkuma Madras to wysuszone kłącza, które w trakcie wysuszania tracą ponad połowę objętości. Wysuszona kurkuma jest tak twarda, że w warunkach domowych prawie niemożliwa do starcia. Kurkuma z Madrasu zawiera największy procent olejków i zółtego zabarwienia, czego efektem jest intensywna barwa i intensywny smak. Wykorzystywana jest również jako barwnik do ubrań, ceramiki a także jako środek będący elementem ceremonii religijnych w krajach azjatyckich. Powszechna w kuchni indyjskiej jako składnik masali, currry, past i przecierów.

    Dowiedz się więcej
  10. Chili Bird's eye

    Chili Bird's eye

    16,00 zł
    Podgląd

Siatka  Lista